La dificultat de ser, Jean Cocteau

Sinopsi: Més enllà del «bell mig del camí de nostra vida» que pregonava Dante, passats els cinquanta, Cocteau emprèn la redacció d’una mena d’autobiografia molt peculiar, on fa un repàs a tots aquells aspectes més destacats de la seva extensa —intensa i multidisciplinària— experiència vital. Amb una escriptura de tall introspectiu, amena, no hi falten els personatge il·lustres que, juntament amb ell, il·luminaren el panorama cultural de la seva època: Guillaume Apollinaire, Max Jacob o Jean Genet, entre molts altres. L’amor, la felicitat, la mort o l’amistat es fan presents en aquestes pàgines filtrades pel sedàs d’una ànima inquieta i sensible, que no refusa cap tema, per controvertit que sigui.

Jean Cocteau (Maisons-Laffitte, 1889-Milly-la-Forêt, 1963), poeta, novel·lista, director de cinema i assagista, va ser un dels intel·lectuals francesos més destacats del segle xx. Cocteau va ser elegit membre de l’Acadèmia francesa el 3 de març de 1955 i dos anys després es converteix en membre honorari de l’Institut Nacional d’Arts i de Lletres de Nova York. Entre les seves obres poden destacar-se Els nens terribles i La dificultat de ser.

Antoni Clapés (Sabadell, 1948) és poeta, traductor i editor de poesia. Ha traduït poesia francesa i italiana, entre els quals L’ignorant (2016) i Aires (2017) de Philippe Jaccottet, Una Felicitat imposada (2017) de Denise Desautels, Diaris (2016) de Jules Renard, I de sobte sóc aquí a punt de refer el món (2017) de Nicole Brossard, La presència pura (2007), de Christian Bobin i Lettera amorosa (2014) de René Char. Ha publicat vint llibres de poesia, els darrers dels quals són Arbre que s’allunyà (2018), Pluja (2015), L’arquitectura de la llum (2012) i La llum i el no-res (2009). Al 1989 va crear Cafè Central – poesia, un projecte editorial dedicat a la poesia.

La premsa n’ha dit

«Es fácil imaginar al poeta en plena redacción sin pensar en la estructura, libre a través de breves capítulos que plasmaban lo básico de unas ideas profundas que para él, pasada la cincuentena, eran un testamento desde el que ofrecer su pequeño granito de arena a la cultura..» Jordi Corominas i Julián, Revista de Letras

«Podría haber hecho como Céline o Coco Chanel, que huyeron a Dinamarca y a Suiza en cuanto terminó la guerra y allá esperaron hasta que pudieron volver sin riesgo de castigo. El, en cambio, se quedó, quizá no por entereza, sino por lentitud de reflejos o cobardía, pero lo cierto es que se quedó. Yo tiendo a pensar que lo hizo porque ya se había juzgado él mismo, en las páginas de La dificultad de ser, y arribado a un veredicto que puede resumirse en dos frases (iba a escribir sentencias, y quizás ésa sea la palabra justa). Una dice: “Formarse no es nada fácil, pero reformarse lo es menos aún”. Y la otra: “Quien no comprende el fracaso está perdido”.» https://entrenomadas.wordpress.com

FITXA TÈCNICA

Títol: La dificultat de ser

Autor: Jean Cocteau

Traductor: Antoni Clapés

Col·lecció: Narrativa, 4

ISBN: 978-84-17410-03-2

Enquadernació: Rústica

Format: 14 x 21 cm

Pàgines: 200

Preu: 17,00 €

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s